無 題


作者:許 定 業

 

唉 … 要 講 呢 兩 年 既 野 , 都 真 係 有 好 多 呀 ! 有 開 心 又 有 傷 心 的 , 都 唔 知 講 D 乜 好 , 同 得 大 家 分 享 就 梗 係 想 大 家 知 道 我 D 好 野 啦 , 所 以 我 諗 我 會 盡 量 講 D 開 心既 事 !

第 一 我 有 機 會 寫 呢 一 篇 野 都 係 因 為 我 參 加 左 突 破 青 年 村 創 路 坊 攪 既 活 動 , 所 以 我 梗 係 由 那 時 講 起 啦 !!!

那 是 三 年 前 既 事 , 我 參 加 個 活 動 叫 2001 " 夢 工 牆 " 。 此 後 , 每 逢 學 校 有 突 破 D camp 我 都 有 參 加 , 最 後 果 個 就 係 創 路 坊 攪 既 " 2020 媒 介 新 人 類 " 活 動!!! 我 亦 因 此 有 機 會 參 加 一 個 公 開 表 演 , 真 係 一 個 好 難 得 既 機 會 呀 !!! 我 仲 記 得 個 表 演 係 在 27 / 4 / 2000 年 發 生 既 事 ? 呀 !!!

完 了 這 個 表 演 , 我 再 無 接 觸 過 突 破 啦 : 一 , 是 我 學 校無 突 破 D camp; 二 , 我 升 了 中 四 。 在 那 一 班 中 , 我 並 無 甚 麼 特 好 朋 友 , 所 以 需 要 用 時 間 去 接 觸 同 學 們 , 係 接 觸 中 , 我 發 覺 人 原 來 係 好 複 雜 咖 !!! 要 建 立 一 個 良 好 既 人 際 關 係 係 一 門 好 高 深 既 學 問 !!! 真 係 好 難 !!! 我 都 叫 做 好 彩 啦 , 叫 做 搞 得 掂 。 雖 然 唔 係 話 好 , 但 現 在 都 叫 做 有 自 己 既 人 際 關 係 啦 。

兩 年 內 有 乜 大 事 ?? 好 似 無 乜 呀 ! 又 或 者 係 太 多 啦 ? 搞 到 我 都 唔 多 當 佢 係 咩 一 回 事 ! 兩 年 中 , 我 參 加 左 好 多 課 外 活 動 , 有 學 會 , 有 班 會 , 有 prefect , 有 舞 台 設 計 等 。 除 左 課 外 活 動 , 我 仲 參 加 左 好 多 東 東 , 有 數 學 奧 林 匹 克 , 校 內 drama 比 賽 , 三 人 籃 球 比 賽 , 仲 有 呀 , 我 有 份 幫 手 搞 我 學 校 既 musical show 個 佈 景 呀 !!! 都 好 似 好 多 野 咁 , 但 我 都 仲 未 夠 , 我 仲 想 搞 多 D 呀 。 我 最 鐘 意 就 係 做 drama 同 做 搞 手 呀 !!! 兩 樣 都 好 有 挑 戰 性 , 又 有 好 大 既 發 揮 機 會 喎 !!! 真 係 好 正 !!!

兩 年 內 有 咩 開 心 事 ?? 其 實 都 乜 啦 ! 識 到 一 大 班 唔 同 既 朋 友 , 玩 我 就 唔 係 玩 好 多 呀 , 但 有 好 多 活 動 係 我 做 搞 手 , 我 都 好 開 心 呀 !!! 因 為 可 以 見 到 佢 地 好 開 心 咁 去 玩 我 都 好 開 心 !! 我 份人就 係 咁 啦 , 最 緊 要 大 家 開 心 呀 !!!

兩 年 內 有 咩 唔 開 心 ?? 都 唔 知 咩 呀 ! 我 都 唔 係 好 清 楚 自 己 係 點 , 是 但 啦 , 係 點 唔 重 要 , 最 要 係 我 可 以 同 大 家 一 齊 玩 !!! 呢 兩 年 仲 發 生 左 好 多 東 東 , 多 到 我 都 唔 記 得 , 但 我 可 以 肯 定 呢 兩 年 俾 我 好 大 既 啟 示 , 也 令 我 成 長 左 好 多 !!! 雖 然 呢 兩 年 我 冇 乜 用 時 間 去 讀 書 搞 到 依 家 repeat F.5, 但 我 無 後 悔 , 因 為 覺 得 係 值 得 的 !!!! 我 呢 兩 年 所 得 的 比 書 本 上 既 知 識 更 可 貴 !!! 如 果 我 有 機 會 再 從 頭 過 多 一 次 這 兩 年 , 我 諗 我 會 玩 得 再 盡 D !! 再 識 多 D 唔 同 既 朋 友 , 咁 就 仲 正 呀 !!!!

 
 

 

 
 

回應文字創作

 
   
關閉視窗